nedjelja, 20. travnja 2008.

liam howlett

Lijam Paris Haulet (Liam Paris Howlett) predstavlja samo jezgro benda The Prodigy. Rođen je 21. avgusta 1971. godine u Brejntriju (okrug Eseks) u Engleskoj i odmalena učio da svira klasični klavir. Na dan 6. jula 2002. godine Lijam se oženio bivšom članicom All Saints — Natali Eplton iz benda Appleton, sa kojom ima sina Ejsa (rođen 2. marta 2004. godine).

Kada je imao 14 godina miksovao je pesme sa radija koristeći dugme za pauzu na svom kasetofonu. U vreme kada je pošao u školu na njega je počela da utiče hip-hop muzika i kultura. Naučio je brejkdens sa svojom ekipom "The Pure City Breakers" i bio di-džej u svom prvom bendu Cut 2 Kill koji je odlučio da napusti kada ih umalo nisu upucali tokom nastupa u jednom baru.
Kada su mu dosadile predrasude i atmosfera na hip-hop sceni, Haulet je počeo da se interesuje za elektronsku muziku. Počeo je da sluša rejv muziku nakon što je otišao na svoj prvi rejv 1989, kada je imao 18 godina, i koji je bio održan u klubu "The Barn" u Eseksu. Odmah se "navukao" i od tog trenutka sve svoje vreme provodio snimajući i miksujući rejv melodije u svojoj sobi.
Vikendom bi odlazio na na sve rejvove, a kada bi se klubovi rano ujutru zatvorili preostali rejveri bi zajedno sa Lijamom otišli na žurku na plaži, dok bi on iz kombija puštao najnovije rejv kompilacije. Jednog dana, Kit Flint mu je prišao i upitao ga da li može da uradi neke mikseve za njega.

Kada bi Lijam završio mikseve dao bi ih Kitu. Jedne noći, kada su se Kit i Liroj Tornhil vraćali sa nekog rejva, okrenuli su Lijamovu kasetu na B stranu kako bi čuli neke od njegovih sopstvenih stvari i bili potpuno oduševljeni. Rešili su da ga pitaju da li želi da pušta muziku dok njih dvojca igraju na sceni. Lijam je pristao — i tako je rođen The Prodigy. Ime je nastalo tako što je Lijam na kaseti koju je dao Kejtu, šale radi, napisao "the prodigy". Međutim, svi su se složili da je to dobro ime za bend.

Nema komentara: