nedjelja, 20. travnja 2008.

THE PRODIGY

Prodigy je britanski bend čija muzika sadrži razne stilove počevši od rejva i hardkor tehna početkom '90-ih, do alternativnog roka i big bita sa vokalnim elementima panka na kasnijim albumima.
Trenutnu postavu benda čine Lijam Haulet (Liam Howlett) — kompozitor/ klavijature, Kit Flint (Keith Flint) — igrač/pevač i Maksim Rijaliti (Maxim Reality) — MC (Em-Si)/pevač). Liroj Tornhil (Leeroy Thornhill) — igrač bio je član benda od 1990. do 2000, kao i igračica/pevačica po imenu Šarki (Sharky) koja je napustila bend ubrzo po njegovom nastanku.
Prodigy su se prvi put pojavili na andergraund rejv sceni početkom 90-ih i ubrzo nakon toga doživeli veliku popularnost i postali poznati u celom svetu. Neke od njihovih najpopularnijih pesama su Charly, Out of Space, No Good (Start the Dance), Voodoo People, Firestarter, Breathe i Smack My Bitch Up.


Početak Prodigy-ja označio je početni demo Lijama Hauleta od deset pesama napravljenih na sintisajzeru marke Roland W-30, u Eseksu, Engleska. Izdavačka kuća XL Recordings je uzela demo i izdala 12-inčno izdanje What Evil Lurks u februaru 1991. Ime benda potiče od naziva Moog Prodigy, analognog sintisajzera.
Manje od godinu dana nakon uspeha singla Charly, bend u novembru 1992. izbacuje prvi studijski album — The Prodigy Experience, album koji je ostavio značajan trag u istoriji britanske rejv muzike. Albumu su prethodili ništa manje uspešni singlovi Out Of Space i Everybody In The Place. Na pesmi Death of the Prodigy Dancers gostovao je MC Maksim Rijaliti, koji se ubrzo priključio bendu kao četvrti, punopravni član, nakon što ih je Šarki napustila.
Dana 14. jula 1994. godine izlazi Prodidžijev drugi album — Music for the Jilted Generation (Muzika za izneverenu generaciju). Album počinje Introom: "I tako, odlučio sam da svoj rad vratim u podzemlje — kako bih sprečio da padne u pogrešne ruke."[2] Trinaest pesama sa hip-hop, rok, ambijentalnim, hard dens, ponegde i džez zvukom (3 Kilos) stale su na 79 minuta albuma koji je nakon izlaska odmah dospeo na prvo mesto top-lista. Za samo tri nedelje prodato je 100.000 primeraka, a za dva meseca nadmašio je album Experience. Nakon pet meseci prodato je pola miliona kopija. Nominovan je za nagradu Mercury Music, a po mnogima je proglašen za album godine. Lijam je ovim albumom hteo da potvrdi svoju odanost rejv sceni. Na zadnjoj strani bukleta nalazila se rečenica:
How can the government stop people from having a good time. Fight this bollocks.
U prevodu: "Kako vlada može da spreči ljude da se zabavljaju? Borite se protiv tih jajara."
Godine 1996. pojavio se hit singl Firestarter na kome po prvi put peva Kit Flint koji se tada pojavio u svom novom, kasnije svuda prepoznatljivom imidžu. Pesma je dospela na prvo mesto svih top-lista u Britaniji, a bendu omogućila da načini proboj na američko tržište kao i tržište ostalih prekookeanskih zemalja. Iste godine nastupili su i na Lolapaluza festivalu.
U ponedeljak 30. juna 1997. godine pojavljuje se njihov treći album — The Fat of the Land. Kao i njegovi prethodnici, album je bio prekretnica kako za bend, tako i za širu mejnstrim dens scenu. Album su činile uprošćene melodije, manje semplova i pank vokali. The Fat of the Land je i pored toga zadržao izvorne ritmične prekide i "zavijajuće" klavijature i potvrdio reputaciju benda kao jednog od najpoznatijih i najuticajnijih hard dens bendova na svetu, zauzevši prva mesta na britanskim i američkim top listama. Na albumu se nalazio i njihov do tada najprodavaniji singl — Breathe.
Nakon pet godina pauze od izdanja The Fat of the Land, Prodigy 1. jula 2002. godine izdaju svoj četrnaesti singl — Baby's Got a Temper. To je bio drugi singl koji ne pripada ni jednom albumu, i prvi koji je izdat bez Liroja Tornhila koji je u međuvremenu napustio grupu.
Kada su već mnogi pomislili da je sa Prodidžijem gotovo, 23. avgusta 2004. (14. septembra u SAD) pojavio se njihov četvrti studijski album — Always Outnumbered, Never Outgunned. Naziv albuma potiče od naziva poznatog romana Voltera Mozlija (Walter Mosley) — Always Outnumbered, Always Outgunned. Prethodio mu je eksperimentalni singl Memphis Bells, a za njim je išlo tradicionalno izdanje singla Girls.

Na albumu je gostovalo mnogo izvođača, od kojih su najpoznatiji Liam Gallagher iz grupe Oasis i glumica/pevačica Juliette Lewis. Album je dospeo na prvo mesto na listi najboljih albuma u Britaniji, ali se na njemu nije dugo zadržao i nije imao velikih hitova.


2 komentara:

... kaže...

rihanna se pise s 2 n i blog ti je fakat užas

ivana kaže...

da......blog ti je katastrofa....
nemaš pozadinu,pjesmu, puno slika,
tekst tije bezveze
ovo je užas!!!!!!